Marka Tescil Nedir ?
Günümüz de yaptığımız bir işi, bir ürünü ya da hizmeti tanımlayabileceğimiz ya da hepsinin toplamını bir çatı altında birleştirerek hepsinin ortak bir adı, paydası ve yahut işin yapıldığı kimlik olarak belirli tanımlamalar kullanabiliriz.
Bu tanımlamalar bazen şahsi adımız ve soyadımız bazen ikisinden biri ya da tamamen sizin ait bir tasarım ve düşüncenin eseri olan sizi temsil edecek bir tanımlama (kelime, şekil, kelime + şekil) olarak ifade edilebilir.
Marka Neden Tescil Edilir?
Yaptığınız bir iş, eğlence, sanat ya da herhangi bir aktivite üzerin de tamamen size ait bir tanımlama ve imzanızın olması ve bu aktivitelerin sizin tarafınızdan yapıldığının tescillenmesi ve reklamınız olması tamamen işinizi kalıplaştırıp sizi bir kalıp içerisin de tanıtmak ve hafızalara kazımak içindir. Tüm bu oluşum içerisin de markalaşmak adına ve insanların hafızasına kazıdığınız tanımlamanın değerli bir hale gelip marka olarak tanımlanması için bunu tescil ettirmeniz gerekir. Tescil edilmiş bir tanımlama artık marka değeri taşır ve kurumsal yapınıza güç katar.
Marka Tescil Yapmazsam Ne Olabilir ?
Marka tescil yapmamanız durumun da sizden haberdar olan ya da olmayan, iyi niyetli ya da kötü niyetli bir kişi ya da kurum tarafından marka değeri için olan tanımlamanız kullanılabilir. Bu kullanım sebebi ile oluşabilecek bir olumsuzluk durumu sizin aktivitelerinizle bağlantılı olmadığı halde sizin için prestij kaybına sebebiyet verebilir.
Bunun dışın da marka tescil işleminizi yapmadan oluşturduğunuz tanımlama ile ilgili iş yerinize, araçlarınıza, kartvizitinize, tabelanıza ve bilimum işiniz ile ilgili bu tanımlamaların geçtiği her yer için yapmış olduğunuz maddi ve manevi yatırımlar markanın başka biri tarafından alınması durumun da tüm yatırımlarınızın boşa harcanmış olmasına sebep olacaktır.
Marka Tecil İşlemi Hangi Kurum Tarafından Yapılmaktadır ?
TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU tarafından tescil işlemi yapılmaktadır.
Resmi internet sitesi : www.turkpatent.gov.tr
Marka Tescil İşlemine Kimler Başvuru Yapabilir ?
Marka tescil başvuruları elektronik ortam da gerçekleştirilir. Bu başvuruların yapıldığı sisteme yalnızca e-devlet üzerinden giriş yapılabilmektedir. Bu sebeple Türk Vatandaşı olan veya E-devlet girişi yapabilen gerçek ya da tüzel (firma) kişilerin hepsi başvuru gerçekleştirebilirler.
Başvuru İşlemini Kimler Gerçekleştirebilir ?
Marka ve patent işlemlerini, kişiler kendileri, marka vekilleri (marka patent ofisi) ve bu konu da hizmet veren kurumlar gerçekleştirebilirler.
Başvuru İşlemleri Nereden Yapılır ?
Başvuru işlemleri TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU Elektronik Başvuru Sistemi (EPATS) üzerinden gerçekleştirilir.
Başvuru İşlemleri Gerçekleştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler ?
Marka için başvuru yaparken tanımlamanızın sinai hakları göz etmesi, red ve nispi red sebeplerinin incelenmesi gerekir.
Marka başvurusu yapmadan önce TÜRK PATENT internet sitesi üzerinden marka araştırma formu ile tanımlamanıza ait önceden yapılmış ya da tescil edilmiş bir başvuru ya da tescil işlemi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Marka başvurunuz için engel teşkil eden bir sebep yoksa başvuru sırasında ya da öncesinde marka tescil sınıflarından ilgili sınıflarını işinize uygun olarak seçmelisiniz. Burada seçim yaparken de tescil etmek istediğiniz markanızın tüm işlevlerini karşılayacak şekilde seçimine dikkat etmelisiniz.
Marka Sınıfı Nedir ?
Marka sınıfları, NİCE sınıfı olarak tanımlanır. Muhasebe işleri için kullanılan NACE kodları gibi oluşturmak istediğiniz marka tescili için tanımlanması gereken kodları temsil eder.
Bu kodlar iş, özellik ve işlevsellik tanımlarını anlatır.
Güncel NİCE sınıf maddeleri ve alt maddelerini KÖKKUŞ TEKNOLOJİ Marka Tescil Hizmeti sayfasındaki açıklama bölümünde bulabilirsiniz.
Marka Tescil Bedeli ve Hesaplanması
Marka tescil işlemi, sadece marka tescil edilmesi süreci olarak 2 kısımdan oluşur.
- Marka NİCE Sınıfları Harç Bedel/Bedelleri
- Marka Tescil Bedeli
Marka tescil için ödenecek tüm bedeller TÜRK PATENT tarafından her sene güncellenmiş olarak internet sitesinde üzerinden yayınlanır.
Bunun dışında opsiyonel olarak talebinize istinaden belge sureti vb. istekleriniz olursa yine marka işlem ücreti listesindeki ücretleri ödemeniz gerekir.
Yukarıdaki ücretlendirme bedelleri ve açıklama tamamen kişisel başvuru içindir. Eğer bu işlemleri sizin adınıza gerçekleştirmesi için bir kurumdan hizmet alıyorsanız tüm bu işlem ve süreçler için ‘Hizmet Takip ve Danışmanlık Bedeli’ ödemeniz gerekir.
Marka Tescil Süreçleri
- Marka araştırma ve sunumu (bir hizmet alıyorsanız geçerlidir.)
- Marka Başvuru İşlemi
- Şekil İnceleme Süreci (TÜRK PATENT tarafından gerçekleştirilir.)
- Uzman benzerlik araştırması işlemi (TÜRK PATENT tarafından gerçekleştirilir.)
- Yukarıdaki süreçleri takip eden sürenin 1 (Bir) Ay sonrasında TÜRK PATENT tarafından yayın kararı tebliği (Resmi olarak Yayına alma ve tebliğ etme süresi 5 aydır.)
- Yayın kararının tebliğ tarihinden itibaren takip eden 2 (iki) aylık süreç sonunda tescil tebliği
- Tescil ücretinin ödenip markanın tescil edilmesi.
Tescil Edilmiş Bir Markanın Geçerlilik Süresi Nedir ?
Tescil edilmiş bir markanızın geçerlilik süresi 10 (on) yıldır. Bu sürenin sonunda yenileme ücretinin ödenmesi ile 10 sene daha uzatılabilir.